8 Mar
2011
Posted in: Review, Tips
By    16 Comments

DIY-Tukar speedometer sang Wira

Meter rosak.. dah tak pusing.. jarum masih menaik dan berfungsi

Panjang ceghitenye Husin.. Awok pun dah cemuih nak mengingatnya balik.. tapi pasai.. mike dah tanya tu..awok ceghite je leer.. cer citer.. cer citer…Pada suatu hari…burung-burung pun berkicauan hari tu… ada yang bekerja… ada yang bergembira… Happy Birthday to me…. Happy Birthday to me… tetibe… baru peghasan yang meter tu tak bertukar-tukar nombornye.. padan le rasa lama benor keter ni tak kena servis… rupenye meter dah rosak..

Wira speedometer yang tengah

Jadi.. apak pun pergi la servey kat internet.. kat forum dan portal muda.my untuk cari maklumat.. pertama sekali, cari maklumat kat forum-forum untuk cari sapa-sapa yang pernah alami masalah yang sama. memang sah… kena ganti. Mula-mula pergi servey kat workshop.. tanya 2-3 kedai.. ada yang kata kos semua sehingga RM280, pergi kedai sparepart plak, ada yang jual part tu dengan harga RM190, dan ada yang jual RM165. Keputusan muktamad dibuat setelah tanya kat kedai sparepart yang jual harga RM165.

baru lagi.. masih dalam kotok.. keluarkanlah..

Pastu, ingat apak bukak sendiri ker? takdelaa… apak g kedai yang salu apak pergi.. bagi upah jer.. RM40. So total baru RM205 (165+40).

dibukaknya dashboard dengan pemutar skru kecik kontot

Mula-mula bukak meter pada dashboard dan keluarkannya.. dimulakan dengan membuka skru di sekelilingnya.

abeh la dicabut semuanya.. adoilaa...

Pisahkan wayar yang berhubung dengan meter.. termasuk butang aircond dan hazard light.

keluarkan meter yang seketul 3 in 1

Keluarkan meter yang seketul tu. Ada 3 tapi hanya bahagian tengah yang rosak.

abeh ditokaknye teman

Dashboard yang dah togel. takde meter.. sedih tengok.. abih ditokaknye malaria tapioka.

Buka skru pada bahagian meter yang nak diganti

Keluarkan meter yang rosak. Bukak skru bahagian meter di tengah tu (speedometer)

keluarkan meter yang rosak tu... njit njit semut... sapa sakit naik atas..

Ketepikan bahagian yang rosak ni.. jangan dibuang terus.. boleh dijual kat mudah.my

masukkan meter baru sebgai ganti

Pasang meter yang baru dan jangan lupa pasang skru yang dah ditokak.

pasang balik.. aa pandai-pandai bukak.. pasang balik!

Pasangkan semula pada dashboard. Dah bukak tu pasang balik elok-elok.

Pasang skru semula dan jadikan ia seperti keadaan asal

Skrukan semula Meter panel tu pada dashboard. kalau ada lampu yang tak menyala.. ketuk-ketuk skit..

Meter baru sudah dipasang.. kelihatan seperti kereta baru.. mileage baru..

daaaa.. siap.. dapat meter baru.. hati pun senang..

Penting untuk ingatan :

  1. Kalau ada part rosak, pergi banyak workshop untuk servey harga dan cuba bandingkan.
  2. Cuba cari barang kat kedai spare part dan bandingkan harga.
  3. Kalau boleh pasang sendiri boleh buat sendiri jer..
  4. Kalau tak confident, pegi workshop yang dah biasa pergi dan bagi upah

Kalau tak confident jugak.. contact apak untuk consultation. Terms and conditon apply.. ngahahahahaaa..

 

16 Comments

  • selalunya mmg beli sparepart n hntr utk upah je. byk save

  • penerangan ko ..perghhhhhhhhhh..leh bukak workshop mau lps ni… 😛

  • rasa puas hati dapat save.. wpun sikit

  • aku mmg suka dan bercita-cita nak bukak service centre esp untuk perodua.. muahhaha… impian sejuta ku..

  • napa tak tukar meter yg canggih sket… yg bmw ke, porsche ke… alang2 tukar apak…

  • tu dah tahap ahbeng tu papabear… kekekekekeke

  • […] at times it would take sometimes for it to get activated. A sign of an aging car.. For my friend, Apak Cikidong, his solution was to replace it with a new one. For me, I am just waiting for it to completely fail before replacing it. At the moment, once in a […]

  • salam apak,

    hang tinggal kat mana eh? gaya bahasa macam orang perak,
    teman kat ipoh ni, wira teman, speedo mati pucuk, tak tahu kenapa,
    before this drive okay aje, odometer pon okay lagi huhu..

  • salam.. apak dok selangor la.. gaya bahasa tu amik dari skrip usop wilca.. speedometer mati, ganti baru je… 😀

  • en apak,nak tanye sket.kalau lampu kat meter tak nyala masalah ape ye.slalu kalau on lampu dpn,lampu meter automatik nyala.keta sy ni lampu dpn blh nyala tp lampu meter x nyala termasuk lampu kt gear.cume lampu hand break dan lampu gear indicator kt meter yg nyala.
    tq sbb membantu

  • ohh itu mentol je kena tukar.. ada mentol dalam meter tu dah terbakar… murah je.. tak sampai rm10. kalo dia caj lebih tu maknanya dia cekik darah..

  • speedo meter jln laju kenapa

  • rosak la tu 🙂

  • kalau meter fuel, temp boleh repair ke

  • Bro..selangor area mana..ceq ingat nak baiki skali la meter..km ada naik..mileage x jalan pulok

  • Erm.. cerita lama ni.. keter pun dah tak ada… kalau nak tukar… tukar meter satu set terus.. seriously. Sebab lepas buat aritu, ia x menyala jugak selepas beberapa ketika akibat rosaknya “circuit” satu panel besar meter tersebut.

So, what do you think?