31 Jan
2012
Posted in: Review, Tips
By    11 Comments

Tips memilih cermin mata

Bagi sesiapa yang memakai cermin mata, adakah anda tahu saiz sebenar dan  bingkai yang sesuai dengan bentuk muka anda? Apak tak tahu selama ni ada tips untuk memilih bingkai yang sesuai dengan bentuk muka dan apak pun tak tahu-menahu langsung yang bingkai pun ada saiz dia.. bingai! Lagipun baru 2 tahun apak pakai cermin mata.. memang tak tahu semua ni. Sepatutnya semasa nak memilih bentuk bingkai tu, salesperson tu patut bagi nasihat la yang mana sesuai, yang mana tidak.. tapi.. nan hadol!

Imej di atas merupakan snapshot yang ada pada setipa bingkai cermin mata yang dipakai. Selama ni apak ingat semua benda tu takde maknenyee… rupa-rupanya ia memang amat bermakna..

Lens Diameter
(eye size)
The horizontal measurement of the lens front.
Bridge Width
(distance between lenses)
 The width between the lenses on an eyeglass frame.
Temple Length (arms)  The length of the temple of the frame running from the hinge to the end that wraps behind the ear.
 Frame Width  The horizontal measurement of the entire frame front.
 Frame Depth The vertical measurement of the lens front.

Sekarag baru apak mengerti… dan untuk lebih memahami bingkai yang mana harus dipilih bersesuaian dengan bentuk wajah, sila lihat pulak jadual di bawah pulak yang di salin dari http://www.justeyewear.com/how-to-choose-a-frame. Tak rugi buat research. Dah try translate tapi bila baca jadi semakin tak faham. Maka biarkan saja ia kekal begitu.

 Face Shape Description  Best Frames Frame Tips Frame Goal
  Your face is a circle and is about as wide as it is long, with soft curves. Square, angular frames (aviator or square) Try a clear bridge to widen your eyes; DO NOT wear round frames To thin out and lengthen your round face
  Your face is a proportional oval, with curves.Oval is the “ideal” face shape. Any frame shape (aviator, oval, or square) It’s best to pick frames that are at least as wide as the widest part of your face To maintain the balance of your proportional face
Your face is equally as wide as it is long, with angular lines. Circular, curved frames (aviator, oval) Lengthen your face with frames that are wider (<–>) than they are deep (^) To soften and lengthen your angular, short face
  Your face is a rectangle and is longer than it is wide, with angular lines. Triangular, Circular, or Deep Rectangular frames (aviator, oval, or some square) Balance your face with frames that are deeper (^) than they are wide(<–>) To soften and shorten your angular, long face
  Geometric, Circular frames (oval, some square) Try frames with wider bottoms than tops or rimless frames To minimize your temple width and draw the eye down to the bottom of your face Your face has a wide forehead that descends to a narrow chin.
  Your face has a narrow forehead, wide cheekbones, and narrow chin, with angular lines. Circular or Cat-Eye frames (aviator, oval, some square) Look for top-heavy frames, such as semi-rimless frames or frames with detailing on the brow line To emphasize the eyes and cheekbones and draw the eye up to the top of your face
  Your face has a narrow forehead that flares to a wide chin. Geometric, Circular, or Cat-Eye frames (aviator, oval, some square) Go for frames with wider tops than bottoms that are top-heavy (semi-rimless or detailed on the brow line) To minimize your chin width and draw the eye up to the top of your face

Selain tu, untuk menyesuaikan pulak dengan bentuk muka, kena pulak tekankan dengan kekuatan wajah dengan menyeimbangkannya pulak dengan memilih jenis dan saiz bingkai.

Jenis bingkai:

Full-rim frames  Fully enveloping, these frames help emphasize those gorgeous eyes.
Semi-Rimless frames  These rims only frame the top of your glasses, emphasizing the upper portion of your face (wonder worker for diamond and face-down triangle face shapes).
Rimless frames  Seeming to float on your face, these magical frames achieve a “barely there” look with your glasses and deemphasize your forehead (works especially well with base-up triangle/heart face shapes).

Saiz bingkai:

Small  (130–139 mm)
Medium  (140–149 mm)
Large  (150+ mm)

Iras-iras mereka ini

Menurut ahli nujum, wajah apak iras-iras selebriti di atas. Apabila dah sedar dan tahu bentuk muka yang dimiliki, boleh la apak pilih bingkai yang sesuai… mungkin akan jadi lebih kacak dan kemas supaya digilai mak limah-mak limah yang ada kat muka bumi ni.. :D

Ini bukan yang dikehendaki yerr

Nak baca kisah berkaitan imej di atas klik ini.

Related Posts with Thumbnails

11 Comments

  • akekekkekekek btw tq share, sama la nak pakai sunglass kann akekekeke

    [Reply]

    apak cikidong Reply:

    nak beli baru..

    [Reply]

  • betul laa me pakai yang square sebab muka bulat :p me pun baru tahun lepas secara serius pakai spek :p

    [Reply]

    apak cikidong Reply:

    betul ke muka bulatttt.. cuba check betul-betul… muahahaha

    [Reply]

  • Tau Ada tips nak pilih cemin mate, tp x penah praktikkan, janji nmpk…keh3x…. *lgpon, xtau muka cheq bentuk ape, haruuuu*

    [Reply]

    apak cikidong Reply:

    kalau tatau muka bentuk apa tu maknanya muka tu bentuk diamond :D hahahaa

    [Reply]

  • kalo dah lawoo tu pakai apa bentuk pon cun! ko try pakai frame bentuk bintang ala elton john aku nak tgk sikit

    [Reply]

    apak cikidong Reply:

    ko belikan dulu then aku pakai :D

    [Reply]

  • Salam Apak, baru pagi tadi terlintas fikiran sambil mandi…
    Apa kata Apak tolong tubuh pasukan menggesa pemantauan harga frame dan bingkai sekali. Bukan apa kita pengguna cermin mata nie, rasanya macam ditindas. Keuntungan jualan rasanya diambil 200%!
    Rationalnya: Saya buat cerminmata 2 tahun dulu di Klinik optometri UKM, multifocal, kuasa 750, dapatla dalam RM450. La nie, baru cek mata di tempat yang sama, turun kuasa 700, tapi nak tempah lens berdentum harga sampai RM800-1000++. Bergantung kepada spesifikasi. Tiada pilihan, hendak tak hendak, mata dah rabun kan? kenalah juga tempah. Jadi dari sinilah rasanya pembekal main pulun je harga… Sejak saya tingkatan satu sampai la ni..tak pernah isu harga cermin mata ditimbulkan, cuba pantau cikit… Besar jariah tue… Mak cik Rita tumpang tuah.

    [Reply]

    apak cikidong Reply:

    salam… sambil mandi yer teringatkan apak.. :D

    errr.. mengenai tubuhkan jawatankuasa pemantauan ni.. nanti apak fikirkan.. errr…mungkin ada blogger lain nak volunteer… errr..

    [Reply]

  • [...] ni.. pertama sekali apak nak ucapkan terima kasih kerana singgah kat posting apak yang bertajuk Tips Memilih Cermin Mata. Errr.. apak pun sebenarnya tatau nak kata apa… Mungkin pembaca bernama Amarita ni tak tahu [...]

So, what do you think?

(Spamcheck Enabled)